מקבץ
מתכוני פסח
לשון ברוטב צימוקים / iris-Japan
קציצות בשר עם כרישה
(פריטיקס מפרס) / אמית
גלילי מצות במלית עוף
(מתכון שעובר במשפחה שלי) / ג'וד1
גפילטע-פיש מסלמון / איריס מיפן
פירות יבשים ממולאים
בכבד אווז / Iris-Japan
אורז מתובל בקליפת
לימון / אלדד ויגאל
לביבות פסח של עדת
הפולנים מתקראות "כרמזלך" / יהודית
בומאלוס - קציצות ממצות
/ סיגלית
מינה - פשטידה מהעדה המיצרית
/ סיגלית
טוב, אז כנראה אין אף מתכון
ללחמניות לאפשר לפרסם...
טיפים באפיית לחמניות /
פחזניות:
בורקס כשרים לפסח:
רשמים ושלל עצות / בטטה..
כדורי שוקולד-גירסת
'מבוגרים' / דנה 20
אגסים, דבלים, שזיפים
ותותים ברוטב יין קפה מרוכז / עגבניה
עוגת אגוזים לפסח – שרה
/ אלדד ויגאל
עוגת מוס שוקולד - לא
רק לפסח / ג'וד1
עוגת גבינת מוקה
מוקפאת-פסח / אריק בוצ'יאן
עוגת שוקולד בנוסח
"סאכר" נפלאה לפסח / האמא של הבשלניות
עוגת גבינה עם קוקוס
ולימון לפסח / כרמל
רעיונות לליל הסדר משנה
שעברה / ערגלית (יעל מוינה, קובי, טל-גל, נטע)
תפריט ליל-הסדר / האמא
של הבשלניות
חומרים-
שתי לשונות בגודל בינוני-קלופות
1 בצל גדול
שיני שום 4
שני גזרים
1 סלרי
מלח
פלפל
פפריקה
עלה דפנה
כוס צימוקים
ארבע כפות ריבת שזיפים או ריבה אחרת
כף קורנפלור
4 כפות שמן
הכנה-
בסיר גדול לחמם שמן לקצוץ בצל ושום
ולהזהיב היטב
להוסיף תבלינים ולשונות ולטגן כ-5 דקות
מכל צד
להוסיף מים עד שמכסים כמעט את הלשונות
להביא לרתיחה ולבשל על אש קטנה כשעתיים
לקרר ולפרוס לפרוסות בעובי של 1-1.5 ס'מ
להסיר את השומן הקר והקרוש לשמור בתוך
הסיר עם הנוזלים
לפני ההגשה להכין את הרוטב-
שתי מצקות מהרוטב של הלשון
להוסיף ריבה צימוקים קורנפלור מלח פלפל
ופפריקה
לבשל בסיר קטן על אש קטנה כ-20 דקות או
עד שמצטמצם
לחמם את הלשון עם הנוזלים המקוריים
בהגשה-לסדר את הפרוסות בכלי-עדיף לחמם
אותו - רק את הכלי מראש בתנור כדי שהבשר לא יתקרר מהר
ולצקת את הרוטב מעל
אצלנו הפולנים אוכלים את הלשון עם פירה
וצימעס
למה? ככה! אתם הרי יודעים כבר שהפולניות
תמיד צודקות
אלה הקציצות שמלוות את כל ארוחות החג
אצלנו:
בד"כ עושים בכמויות אדירות
ומקפיאים, אז אנסה על כמות סבירה.
החומרים:
500 גר' בשר בקר טחון
כ-3 ביצים גדולות (העיסה צריכה להיות די
רכה - אבל שאפשר יהיה ליצור את הקציצות)
תפוחי אדמה
פרסה (כרישה) - מבושלת (עדיף בסיר לחץ)
וסחוטה היטב (אני סוחטת בתוך חיתול מגולגל)
קשה לתת כמות, אבל צריך כמויות שוות של
כרישה ותפוחי אדמה, וכל כמות - קצת יותר מהבשר.
(כלומר - בנפח , כגוש - יותר מהבשר)
מלח ופלפל
את תפוחי האדמה והפרסה יש לטחון במטחנת
בשר. לאחר הטחינה להתייחס לכמויות שרשומות.
מכאן החלק הקל –
צרים קציצות פחוסות, ומטגנים עד
שמזהיבות.
אוכלים עם הרבה לימון מעל, בד"כ חם
(אלא אם כן חוטפים מהמקרר, וגם אז זה טעים...)
מעדן אמיתי...
הנה מתכון מנצח שאצלי הסדר לא עובר
בלעדיו
החומרים:
שוק טלה –
½ כוס שמן זית
תבלין "לימון+פלפל שחור" של
מקורמיק
מלח, פלפל
ראש שום
ענף רוזמרין
2-3 כוסות יין לבן
אופן ההכנה:
יום לפני מערבבים שמן זית עם התבלינים
ומורחים על
השוק ומשאירים במקרר.
להוציא מהקרור לפחות שעה לפני הכנסת השוק
לתנור בכדי
שיהיה בטמפ' החדר, מפזרים את שיני השום בת
בתיאבון
החומרים:
1 חבילה תערובת להכנת קניידלך
50 גר מרגרינה
מלח, פפריקה,שום,פלפל שחור גרוס.
2 כפות שמיר קצוץ
2 ביצים
עוף שלם בגודל בינוני.
הכנה:
מערבבים את תערובת הקניידלך עם הביצים
והשמיר ושמים בצד ל 2 דק'
מורחים את העוף במרגרינה ואח"כ
בתבלינים.
מכניסים את התערובת לעוף.
אופים שעה בחום גבוהה.
החומרים:
5 מצות
2-3 בצלים
בצל ירוק
2 כפות שמן זית
150 גר' עוף מבושל וטחון
3 ביצים
2 כפות קמח מצה
מלח, פלפל, אבקת צ'ילי
אופן הכנה:
להרטיב את המצות במים ולהניח אותן על
מגבת. לכסות במגבת נוספת, לחה.
לטגן את הבצל בשמן, להוסיף את העוף
והתבלינים ומאדים כ-10 דקות.
לצנן, להעביר לקערה ולהוסיף 2 ביצים, בצל
ירוק קצוץ וקמח מצה. לטעום ולתקן תיבול.
לחצות כל מצה לשניים, להניח כף מהתערובת
ולגלגל בזהירות.
לטרוף את הביצה השלישית עם מעט מים ורבע
כפית מלח, לטבול כל גליל ולטגן לצבע חום יפה.
לאכול חם ומייד.
המתכון פשוט, אין בו יין או כל דבר אחר
שנראה מבטיח, ובכל זאת אלו הכבדים היחידים שאפילו אלו שלא
אוכלים כבדים לא יכולים לעמוד בפניו.
חומרים (4 מנות):
½
ק"ג כבדים שלמים, יפים, מנוקים משאריות שומן
1
בצל גדול חתוך לטבעות דקות
שמן לטיגון
פפריקה, מלחפלפל
אופן ההכנה:
פורסים כבדים על צלחת גדולה ומפזרים
למעלה בנדיבות פפריקה, פלפל, מלח
הופכים כל כבד בעדינות, ומפזרים שוב תבלינים
מטגנים את הבצל במחבת גדולה עד השחמה
קלה
שופכים החוצה את רוב השמן
שבו טוגן הבצל, אבל משאירים את הבצל
פורסים את הכבדים על גבי הבצל המטוגן וממשיכים לטגן על אש גבוהה עד צריבת כל הכבדים
הופכים את הכבדים וצורבים אותם
מכל הכיוונים (כולל באמצע לאלו שנפתחים ל"פרפר")
מוציאים מהמחבת ומגישים מיד
זה הצלי שאני מכינה כל שנה לחג הפסח וגם
לראש השנה, ותמיד מצליח.
החומרים:
בשר צלי במשקל 1.5 עד 2 קילו (תלוי
במספר האורחים)
מעט שמן לטיגון
4 בצלים, חתוכים לשמיניות
מספר גבעולי סלרי
4 גזרים
4-5 שיני שום
יין אדום טוב
מלח, פלפל
אופן ההכנה:
1. למרוח על הבשר את המלח והפלפל.
2. בסיר גדול לטגן את הבשר על אש גדולה,
עד להשחמה מכל הצדדים. אם החתיכה גדולה מדי אפשר לחתוך לשניים.
3. בתחתית של ת
4. להוסיף יין אדום עד כדי כיסוי, לכסות
ולהכניס לתנור בחום בינוני-נמוך למשך שעתיים. רצוי לבדוק מדי פעם שיש מספיק נוזלים
בת
מכינים יום מראש, נותנים להתקרר
ופורסים. למחרת רק מחממים ומגישים, בתוך הרוטב ובליווי הירקות. אפשר להסמיך את
הרוטב אם רוצים.
תוספות כאופציה:
לפעמים אני מוסיפה פירות יבשים
(מישמשים, שזיפים) בחצי השעה האחרונה של האפיה.
חומרים
קילו פילה סלמון ללא עור עדיף טרי
-לקפוא יש
נטייה להתייבש
2 ראשי דגים -רצוי לוקוס
שתי בטטות
שישה תפוחי אדמה
בצל גדול
סלרי
שתי ביצים
שמן
חמישים גרם קמח מצה
מלח פלפל
עלה דפנה
כוס יין לבן
אופן ההכנה
לטחון את הסלמון במטחנת בשר או במעבד
מזון על ידי הפעלות קצרות ומועטות. לקצוץ חצי מהבצל דק ולטגן עם מעט שמן במחבת עד
שמשקיף
להוסיף לדג וכן להוסיף ביצה קמח מצה ותבלינים. להכין ציר מראשי הדגים עם ארבע כוסות מים סלרי ותבלינים. לסנן
ציר ולהחזיר
לסיר. להוסיף כוס יין לבן ולהביא לרתיחה, לחתוך בטטות חצי
בצל שני ותפוחי אדמה לפרוסות
לסדר את הפרוסות בעדינות בתוך הסיר
להרטיב ידיים ולצור קציצות שטוחות בקוטר של חמישה סמ'. להניח בעדינות מעל
הפרוסות לכסות את הסיר ולבשל על אש קטנה כ40 דק.
להגיש חם.
חומרים
2
lbs. white fish (בערך 1 ק"ג דג בסגנון נסיכת הנילוס או דג
לבן אחר)
2-lbs.pike
fish or karp fish (בערך 1 ק" ג קרפיון או pike –
ניתן להחליף בסלמון לבן או דג דומה)
3-big
onions (3 בצלים גדולים)
8
tbsp matzah meal (8 כפות קמח מצה)
3-eggs
(3 ביצים)
1-
cup full sliced carrots (1 כוס גזר פרוס)
salt and pepper (מלח-פלפל)
1-
tsp sugar (כפית
סוכר)
אופן ההכנה
בעת קניית הדג, יש לבקש לפלט לטחון
אותו, ולקחת את העצמות הביתה
שמים בסיר גדול בצל אחד, את העצמות,
גזר, מלח ופלפל.
לבשל על אש בינונית כשעה.
להוציא את העצמות מהסיר ולזרוק אותן.
לקצוץ את הבצל ולשים אותו בקערה. להוסיף
את הדג הטחון, להוסיף קמח-מצה, סוכר, ביצים, מלח ופלפל.
לערבב היטב וליצור קציצות עגולות -
אליפטיות.
לשים בעדינות בתוך המרק הרותח. לכסות
ולבשל על אש בינונית כשעה וחצי.
להגיש עם פרוסות גזר ומעט פטרוזיליה.
אופן ההכנה
לסדר בת
להקפיץ קלות (רק לרכך מעט) פלפלים מכמה
צבעים (כמה ? הרבה...)
להוסיף רצועות בצל, שום קצוץ וקוביות של
עג
לתבל במלח ופלפל, ולשפוך על נתחי הדג -
להשתדל לכסות אותם.
אופים עד שהדג מבושל, והירקות מצטמצמים,
ונראים קצת יותר כמו רוטב.
טעים מאד, דיאטטי וקל !
החומרים
600 גרם כבד
אווז
עשרים תמרים
עשרים משמשים
עשרים דבלים
עשרים שזיפים
חצי כוס יין
פורט + חצי כוס
כפות שמן 4
מלח פלפל
פפריקה קינמון
טימין
בצל גדול
מאתיים גרם
צימוקים
אופן ההכנה:
חותכים את
הכבד לקוביות בגודל שיתאים למילוי הפירות
מכינים משרה
מחצי הכוס יין הפורט הראשונה והתבלינים
משרים את
קוביות הכבד לחצי שעה
משרים את
הפירות במים לפחות שעה
ממלאים את
הפירות בכבד
בסיר רחב או
מספר סירים, מחממים את השמן קוצצים את הבצל ומזהיבים
מחממים את
השמן קוצצים את הבצל ומזהיבים
מוסיפים את
הצימוקים ואת התבלינים ואת חצי הכוס השנייה של היין מקטינים את האש ומבשלים כמה דקות.
מכניסים
בעדינות את הפירות הממולאים ומבשלים על אש קטנה מאוד כארבעים דקות מגישים
חם.
החומרים:
1 כוס אורז -
לבשל כרגיל
1 כוס חת'
כרפס (סלרי אמריקאי)
1 כוס בצל
ירוק חתוך (אפשר פחות)
2 כפות
מרגרינה
1 כף גרידת
לימון
1 כפית מלח
½ כפית פלפל
לבן
אופן ההכנה:
להמיס את
המרגרינה בסיר,ולטגן בו את הכרפס והבצל עד שרך.
להוסיף את
האורז המבושל וקליפת הלימון,פלפל,ומלח.
לערבב קלות ולהמשיך
בישול/חימום לעוד שתי דקות.
בתיאבון !
מומלץ כתוספת
לבשר במיוחד לכבש או ללשון
החומרים:
עשרה גזרים
חמישים גרם
חמאה
מיכל שמנת
מתוקה
מלח פלפל
שתי כפות סוכר
אופן ההכנה:
לבשל את הגזר
במים עד שמתרכך
לשפוך את
המים; לטחון את הגזר במעבד מזון עם שאר החומרים
להגיש חם בקערה. מומלץ בצבע לבן כי ניגוד הצבעים יפה
(כ-25 קניידלך)
חומרים:
1 כוס מים
100 גר' בצל קצוץ מטוגן
להזהבה קלה
5 כפות שמן מטיגון הבצל
1 כפית מלח
פלפל, אבקת מרק
150 גר' קמח מצה
4 ביצים
אופן ההכנה:
שמים בסיר מים, בצל, שמן, מלח,
תבלינים
מביאים לרתיחה, וממשיכים להרתיח דקה אחת
מורידים מהאש, מוסיפים קמח מצה
מוסיפים את הביצים אחת-אחת תוך ערבוב
מהיר, שלא יתקרשו מהחום
משהים במקרר לפחות שעה
צרים עיגולים בגודל גולה (הם מתנפחים פי 3), מבשלים בציר מרק כ-20 דקות.
לא לבשל בסיר המרק הרגיל כי הם מעכירים את המרק
1 גבעול בשרני .
לרחוץ היטב. לבשל טבעות 10 דקות במי
מלח.
למעוך היטב במועך פירה.
3 מצות לפורר. לצקת ממי הבישול הרותחים.
3 ביצים.
מלח ופלפל.
100 גר' גבינ"צ מגוררת או התאמה.
לטגן קציצות שטוחות.
לאכול חם או קר.
מגישים בתוך מרק עוף מרוכז וחם.
2 כוסות פירה תפוחי אדמה.
6 ביצים מופרדות.
1 כף קמח תפוחי אדמה.
מלח, פלפל, קמצוץ מרק עוף.מערבבים הכל
פרט לחלבונים.
מקציפים חלבונים עם קורט מלח ומוסיפים
לעיסה.
מחממים שמן במחבת גדולה.
מניחים עם כף לתוך השמן החם ומטגנים
להזהבה משני הצדדים.
מספיגים על מגבות נייר. (אימי, עליה
השלום, כבר לא תראה זאת!....)
הלביבות די אנמיות בטעמן, אך כשהן
ספוגות במרק החם מתקבל
ממש טעים!
החומרים הדרושים:
3 מצות,
2 ביצים,
1-2 כפות מים, חלב,
מלח ופלפל שחור לפי הטעם,
שמן לטיגון ומרגרינה,
אופן ההכנה:
שוברים את המצות בקערה רחבה, יוצקים
עליהן מים ומסננים מיד. בקערה נפרדת טורפים את הביצים עם 1-2 כפות מים או חלב.
מוסיפים את פתיתי המצה המסוננים, מתבלים ומערבבים היטב. מחממים שמן במחבת בינונית,
יוצקים מעט מעיסת המצות ומטגנים כחביתה משני הצדדים. ממשיכים בדרך זו להכין מספר
חביתיות מגישים חם. אפשר להגיש לצד החביתיות המלוחות שמנת חמוצה. כדי לקבל חביתית
מתוקה יש לבזוק מעט סוכר וקינמון, להגיש בצד דבש או ריבה.
החומרים הדרושים:
5 מצות,
5 ביצים,
250-350 גרם גבינה בולגרית (לילדים אפשר
להחליף את הבולגרית בגבינה צהובה ומעט אורגנו, מקבלים לביבות בטעם פיצה),
1-2 כפיות קמח מצה עדין,
1 כף שמן,
שמן לטיגון עמוק,
אפשר להוסיף טבעות זיתים או בזל,
לעיטור: טבעות בצל ירוק, פלפל שחור
גרוס,
להגשה:
1 כף שמנת חמוצה לכל לביבה,
לגרסה המתוקה:
מחליפים את הגבינה ב- 2-3 כפות סוכר, ¼
כפית קינמון, מעט סוכר וניל ואבקת סוכר או סוכר לבזיקה,
אופן ההכנה:
משרים את המצות בקערת מים, סוחטים
ומפוררים. מניחים בקערה עמוקה. טורפים היטב את הביצים ומוסיפים את השמן, המלח,
הפלפל וקמח המצה, מפוררים את הגבינה ומוסיפים את התערובת, מערבבים הכל לעיסה
אחידה.
מחממים שמן לטיגון עמוק. נוטלים בכף
מעיסת המצות ומטילים לתוך השמן החם, מטגנים משני הצדדים עד לקבלת גוון זהבהב,
מוציאים ומניחים על מגבת נייר.
את הבורמואלוס המתוקים מכינים באותו אופן
ובוזקים מעט אבקת סוכר, מייפל, סירופ שוקולד.
בטטות קלופות וחתוכות לקוביות
4 גזרים גדולים פרוסים
½ כוס משמש מיובש חתוך
½ כוס שזיפים מיובשים מגולענים וחתוכים
מיץ תפוזים (הכמות בהמשך)
דבש (כנ"ל)
מערבבים את הבטטות, גזר ופירות יבשים
ושוטחים בת
שופכים מעל את הדבש בכמות הרצויה לפי
מידת המתיקות החביבה עליכם.
שופכים מעל מיץ תפוזים בגובה של
ס"מ בערך.
מכסים את הת
גרסה 1 (המוצלחת יותר לטעמי):
חומרים:
5 תפו"א מבושלים
1 כף קמח תפו"א
2 ביצים
1 גדול בצל קצוץ דק, מטוגן
להשחמה
מלח, פלפל, שום
שמן לטיגון בעומק 1 ס"מ
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים היטב
יוצרים לביבות בגודל כף גדושה
מטגנים על אש בינונית עד הזהבה משני הצדדים
מוציאים לביבות למסננת מתכת או נייר
סופג (לא למעוך!)
גרסה 2:
חומרים:
3 תפו"א מגורדים גס
2 כפות קמח תפו"א
2 ביצים
1 גדול בצל קצוץ דק
מלח, פלפל
שמן לטיגון בעומק 1 ס"מ
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החומרים היטב
יוצרים לביבות בגודל כף גדושה
סוחטים כל לביבה להוצאת הנוזלים
מטגנים היטב על אש בינונית משני הצדדים
מוציאים לביבות למסננת מתכת או נייר
סופג (לא למעוך!)
אצלנו זה קבוע בליל הסדר- או פשטידה מי
שרוצה לוותר על הטיגון.
החומרים:
4-5 כרשות
חצי קילו בשר טחון
3 ביצים
3-5 כפות קמח מצה
מלח פלפל
אופן ההכנה:
שוטפים היטב את הכרשות וחותכים לפרוסות
עד חצי החלק הירוק. מבשלים אותם במים עד לריכוך.
מסננים מהמים וסוחטים היטב.
מערבבים את הכרשה עם הבשר הטחון מוסיפים
את הביצים קמח מצה מלח והפלפל.
עם התערובת דלילה מידי אפשר להוסיף עוד
קמח מצה.
יוצרים קציצות ומטגנים בשמן חם.
אפשר גם להכין פשטידה מכל התערובת
ולוותר על הטיגון.
6 מצות מפוררות מספיגים במים, עד לריכוך.
סוחטים היטב את המצות ומוסיפים 2 ביצים
, 2-3 כפות סוכר ומעט קינמון.
בעזרת כף יוצרים קציצות ומטגנים משני
הצדדים. להגשה מפזרים אבקת סוכר מעל הקציצות.
לכל הפשטידות אפשר להוסיף בשר טחון
מטוגן עם בצל לגרסה בשרית.
5 מצות שרויות במים רותחים מפוררות
וסחוטות.
½ 1 ק"ג עלי מנגולד קצוצים, רק
הירוק.
5 ביצים.
150 גר' צהובה מגוררת.
100 גר' מלוחה מפוררת.
או:בצל
מטוגן, מיונית ועוד 2 ביצים.
תערובת לת
לאפות כשעה בחום 180.
כנ"ל.
במקום מנגולד, 2 חצילים קלופים לקוביות
קטנות.
לאדות ב- 4 כפות מרגרינה, ½ כפית מלח ו-
1/3 כוס מים.
6 מצות.
4-5 ביצים.
700 גר' פטריות טריות פרוסות,
או: 2 קופסאות שימורים מסוננות.
3 בצלים גדולים קצוצים.
הכנה:
לטגן בצל לתחילת הזהבה.
להוסיף פטריות ולטגן עד שמפסיק להפריש
נוזלים.
להרטיב מצות, לסחוט ולפורר.
להוסיף לפטריות.
להוסיף ביצים טרופות.
לתבל ב:
מלח, פלפל, חוואייג' למרק, מעט אגוז
מוסקט.
לשמן ת
או- נייר אפייה.
לצקת את התערובת.
לאפות כ- 40 דקות בחום 180.
החומרים הדרושים:
7-8 מצות,
1 ק"ג תרד,
5 ביצים,
250 גרם גבינה פטה,
מעט קוביות גבינה בולגרית,
2-3 כפות קוטג',
1 תפוח אדמה גדול, מבושל ומרוסק,
2 כוסות חלב,
1 כפית פלפל, ½ כפית אגוז מוסקט,
¼ כוס גרגרי שומשום
אופן ההכנה:
מנקים ושוטפים היטב את עלי התרד, מסלקים
גבעולים קשים וסוחטים היטב. שמים את התרד בסיר רחב, מכסים ומאדים 2-3 דקות עד
לריכוך העלים. טורפים 3 ביצים, מוסיפים את התרד. מבליעים לתוך עיסת התרד את
הגבינות, מתבלים בפלפל לבן, אגוז מוסקט ומעט מלח.
טובלים חצי מהכמות המצות בחלב עד
לריכוך, מרפדים תחתית ת
החומרים הדרושים:
5 מצות,
2 תפוחי עץ גדולים חמוצים (מסוג גרנד
סמית) קלופים ומגוררים גס,
¾ כוס אגוזי מלך קצוצים,
¾ כוס סוכר,
1 כף דבש,
1 כוס מיץ לימון טרי,
1 כפית קינמון,
1 כפית קליפת לימון מגוררת,
1 כפית קליפת תפוז מגוררת,
4 ביצים מופרדות,
1 כף קמח מצה,
אפשר להוסיף מעט צימוקים ומעט יין לבן
לפי הטעם,
אופן ההכנה:
מרטיבים את המצות ומספיגים אותן קלות
במגבת מקפלים את המצות לשניים וחותכים לרצועות דקיקות בעובי ½ - 1 ס"מ. שמים
את הרצועות בקערה רחבה, מוסיפים את תפוחי העץ המגוררים את מיץ הלימון והקליפה
המגוררת מוסיפים את הקינמון וקליפת התפוז ומערבבים. מוסיפים את האגוזים ומחצית
כמות הסוכר. מערבבים היטב לעיסה אחידה.
בקערת מערבל חשמלי מקציפים את החלבונים
תוך כדי הוספת שארית הסוכר. מקציפים עד לקבלת קצף יציב. מוסיפים אל עיסת המצות
בתנועות קיפול עד לקבלת עיסה אוורירית אחידה. משמנים ת
ופשטידה זו אפשר לאפות כל הלילה על
הפלאטה.
החומרים:
חצי קילו בשר טחון
2 בצלים קצוצים
מלח פלפל
3 תפו"א מבושלים ומעוכים לפירה
אופן ההכנה:
מטגנים את הבצל עד להשחמה קלה מוסיפים
את הבשר הטחון ומפוררים אותו תוך כדי בישול מוסיפים מלח ופלפל. מבשלים את הבשר עד
שהוא משנה את הצבע. מוסיפים את הפירה ומערבבים הכל. מרטיבים 5-6 מצות ומניחים בת
אופים בתנור כ - 30-40 דקות עד שתפוחי
האדמה משחימים מעט.
אפשר גם להכין את המינה עם מילוי חלבי:
מכינים מילוי של גבינות תפוח"א וביצים כמו לבורקס שאר ההכנה כמו הבשרי.
החומרים:
5 ביצים
כפית מלח
4 מצות
4 כפות חמאה
½ כוס קמח מצה
¼ כוס גבינה מגוררת (כלשהי)
½ כוס מוצרלה גרוסה
1 כף פטרוזיליה טריה קצוצה
1 כף בזיליקום טרי
2 עג
ביצה מעורבבת עם מלח
אופן ההכנה:
לשפוך מים רותחים על המצות, ולסחוט
אותן. לפורר את המצות ולערבב היטב עם הביצים.
להמיס 2 כפות חמאה במחבת גדולה, ולהוסיף
את המצות עם הביצה.
לבשל על אש בינונית עד להשחמה משני
הצדדים.
בינתיים, להמיס בסיר את החמאה הנותרת,
להוסיף קמח מצה, פטרוזיליה ובזיליקום.
לסדר מחצית מכמות העג
לצלות במשך 2-3 דקות נוספות עד שהגבינה
מבעבעת.
להגיש ישר מהמחבת.
4 מנות.
משה מחולון - יש מרגרינה
"ויקול" שעשויה משמן זית והיא כשל"פ גם לאלו שלא אוכלים קטניות
בהשראתכם החלטתי לנסות המון מתכונים חדשים לפסח השנה. כיוון
שאני לא רוצה לחוות את כל התקלות יומיים לפני הסדר, פצחתי כבר
אז ככה: הכי חשוב - הבורקסים נפלאים. הם בהחלט יוגשו כמנה ראשונה בסדר, בנוסף לגפילטע-פיש.
בכל זאת - כמה דברים
שכדאי לשים אליהם לב:
מהמתכון המקורי יוצאים בערך 9 בורקסים קטנים או 6 גדולים (3 מצות).
עניין של טעם אישי, אבל אני הוספתי למילוי פפריקה ושום. גם הורדתי את הפטרוזיליה - לא מתוך בחירה, אלא פשוט
כי אין לי.
יצא מאוד טעים.
אחרי התנסות ראשונית הרטבתי את המצות
במי מלח במקום מים רגילים (בערך כף מלח על ליטר מים). שיפר
משמעותית את הטעם.
המצות הרטובות סירבו לגמרי לשתף
פעולה, לא משנה כמה זמן נשארו במים. לעומת זאת, אחרי מנוחה של 10-20 דקות
על מגבת נייר, הן התנהגו מאוד יפה.
גם כשהמצות כבר התנהגו יפה, עדיין לטבול אותן בביצה זו ממש דרישה מוגזמת. במקום זה, מרחתי כל
משולש מוכן
בביצה עם מברשת, הנחתי במחבת על הצד המוברש, ואז הברשתי את
הצד השני עם ביצה.
במתכון כתוב לחתוך כל מצה ל-2 או 3,
למלא, ולגלגל למשולש. ניסיתי 2, 3, ואפילו 4. לדעתי 3 זו פשרה
טובה בין יותר מדי מצה על פחות מדי מילוי (4) ובין התפרקות מוחלטת
וגלישת מילוי החוצה (2).
רכיבים:
3 כפות קקאו משובח
3 כפות מים
¾ כוס סוכר (או לפי הטעם)
1 חבילת חמאה (או מרגרינה בטעם חמאה)
1 ביצה טרופה היטב
2 כפות ליקר תפוזים/ברנדי/שרי
9 כפות פירורי ביסקויטים
½ כוס צימוקים שרויים ביין מתוק או במים
50 גרם אגוזים ושקדים, קצוצים דק.
לקישוט:
קוקוס טחון
אופן הכנה:
1. שמים את הקקאו המים והסוכר בסיר
בינוני ומבשלים תוך כדי ערבוב על להבה נמוכה דקה-שתיים, עד שהסוכר מתחיל להנמס.
מוסיפים את החמאה וכשהיא נמסה כמעט לגמרי (ובסיר נותרת כמות של רבע חבילה מוצקה
והחום ימשיך להמיס ואתה) -מכבים ומורידים מהכיריים. ממשיכים לערבב ומוסיפים את
הביצה והליקר. מוסיפים את פירורי הביסקויטים כף אחר כף ומערבבים. מסניים את
הצימוקים ומוסיפים לעיסה. מוסיפים את תערובת האגוזים והשקדים ומערבבים.
מכסים את הסיר ומאחסנים במקרר 3 שעות
(גם אם העיסה אינה מוצקה בשלב זה, היא תתקשה במשך הקירור)
2. מכינים קערית עם קוקוס.
3. נוטלים כף מהעיסה ומגלגלים בידיים עד
שנוצר כדור. מגלגלים בקוקוס עד שהכדור מצופה לגמרי ומניחים במנג'ט נייר. באותו
אופן מכינים את שאר הכדורים. מאחסנים במקרר עד שבוע בכלי סגור.
הערות:
35 כדורים
גירסת פסח:במקום פירורי ביסקויטים
אפשר להשתמש בקמח מצה. יוצא מוצלח מאוד.
מקור המתכון:
נאוה-שף גיליון 102
רכיבים:
למרנג
4 חלבונים בטמפ' החדר
מעט מלח
1/3 1 כוסות סוכר
1 כף מיץ לימון
לקרם
2 כפות מים
1 כפית אבקת ג'לטין
4 חלמונים
1 כוס מיץ לימון טרי
½ כפית קליפת לימון מגוררת
1 פחית (225 מ"ל) חלב משומר
1 כף חמאה
1 מיכל שמנת מתוקה מוקצפת עם 2 כפיות
סוכר לקצפת יציבה
לקישוט
פיסטוקים קצוצים
אופן הכנה:
1. מחממים את התנור לחום בינוני (180
מעלות). משרטטים על נייר אפיה 2 עיגולים בקוטר 22 ס"מ ומניחים אותו על התחתית
של ת
2. המרנג: מקציפים את החלבונים והמלח כ
3 דקות עד שמתחיל להווצר קצף, מוסיפים כשליש מכמות הסוכר ומקציפים כ 2 דקות.
מוסיפים שליש נוסף וממשיכים להקציף כדקה. מוסיפים את שארית הסוכר ומקציפים כדקה.
מוסיפים את מיץ הלימון וממשיכים להקציף כדקה נוספת לקצף חזק וגמיש.
3. מעבירים את הקצף לשק זילוף עם פייה
עגולה. זולפים ממנו מעגלים בצורת שבלול בגבולות העיגולים המסומנים לכיוון המרכז עד
שנוצרים 2 עיגולים שלמים. מהקצף שנותר זולפים על הת
4. אופים 3 דקות, מנמיכים את הטמפ' ל
100 מעלות ואופים כשעתיים עד שהמרנג יבש. מכבים את התנור ומשהים את המרנג לצינון
בתוכו. מקלפים את נייר האיפה בזהירות. מאחסנים בקופסה אטומה (אפשר לשמור כשבוע).
5. הקרם: יוצקים את המים לקערית, מפזרים
את הג'לטין מלמעלה ומניחים בצד 10 דקות, עד שהג'לטין סופח את המים ותופח.
6. ממלאים סיר במים עד למחצית מגובהו.
מביאים לרתיחה ומנמיכים ללהבה בינונית. מניחים על הסיר קערה חסינת חום, גדולה
במקצת מקוטר הסיר כך שתחתיתה לא תיגע במים. שמים בתוכה את החלמונים, מיץ הלימון,
קליפת הלימון והחלב המשומר ומקציפים במקצף ידני כ 7 דקות עד שנוצר קרם בהיר (יש
להמנע מחימום יתר שיגרום לקרישת החלמונים - הקרם צריך להיות נעים למגע אך לא חם)
7. מחממים את הג'לטין במיקרו 30 שניות
או יוצקים סביב הקערית מים רותחים ומערבבים עד שהג'לטין נמס לגמרי. מעבירים 2 כפות
מקרם הלימון לג'לטין , מערבבים, יוצקים חזרה לקרם הלימון ומערבבים היטב. מוסיפים 2
כפות גדושות מהקצפת לקרם הלמון, מערבבים, יוצקים את קערת הקצפת ומערבבים בתנועות
קיפול עד שנוצר מרקם אחיד.
8. הרכבת העוגה: מניחים עיגול מרנג אחד
בת
9. לפני ההגשה מעבירים סביב דפנות הת
הערות:
זמן הכנה:7 שעות כולל אפיה וקירור
דרגת קושי : קשה ומורכב
איך שומרים: במקפיא עד חודש
מתאים לפסח
ת
מקור המתכון:
קלי מגר - "עוגת השבוע" לאשה
רכיבים:
לשימון הת
חמאה או מרגרינה
2 כפות אגוזים קצוצים
לעוגה
7 ביצים מופרדות
1/3 כוס סוכר
2 כפות אגוזים טחונים דק
2 כפות קמח מצה דק
2 כפות אבקת קקאו
½ כפית אבקת אפיה
מעט מלח
לקרם הקוקוס
1 כוס חלב (או חלב סויה או חלב קוקוס או
מים)
1 כוס סוכר
150 גרם חמאה או מרגרינה
200 גרם פתיתי קוקוס
3 ביצים
לציפוי השוקולד
50 גרם חמאה או מרגרינה
200 גרם שוקולד
¼ כוס חלב (או חלב סויה או חלב קוקוס או
מים)
1-2 כפות ויסקי או ברנדי
לקישוט
פתיתי קוקוס או אגוזים גרוסים או שוקולד
לבן מגורר
אופן הכנה:
1. מחממים את התנור לחום בינוני (180
מעלות). משמנים את הת
2. העוגה: מקציפים את החלבונים עם הסוכר
עד שנוצר קצף גמיש. מקציפים את החלמונים בקערה נפרדת עד שהם תפוחים ובהירים.
מוסיפים את הקצף לחלמונים ומאחדים בתנועות קיפול. מוסיפים את שאר המרכיבים
ומבליעים אותם בתנועות קיפול עד שהעיסה אחידה . יוצקים לת
3. קרם הקוקוס:שמים את המרכיבים פרט
לביצים בסיר קטן. מביאים לרתיחה ומסירים מהכיריים משהים לצינון כ 5 דקות - מדי פעם
בוחשים כדי לזרז את הצינון. טורפים את הביצים ומוסיפים לקרם תוך כדי ערבוב.
מחזירים לכירייםי ומבשלים שוב תוך כדי ערבוב כדקה. וצקים את הקרם על פני העוגה
(בתוך השקע ומסביבו) ומשטחים במרית.
4. הציפוי:שמים את המרכיבים בקערה
מתאימה למיקרוגל ומחממים במיקרוגל כדקה (או ממיסים בזהירות בסיר על להבה
בינונית).מערבבם היטב, עד שנוצר קרם חלק (אם נותרו גושים מחממים עוד 30 שניות
נוספות ומערבבים שוב)
5. מחלצים את העוגה מהת
הערות:
מתאים לפסח
ת
זמן הכנה:שעתים כולל אפיה וצינון
דרגת קושי:בינונית
הערות שלי: אחרי שלב הקרם ציננתי את
העוגה לילה במקרר ורק למחרת בבוקר המשכתי עם שלב הקרם שוקולד וגם אחריו ציננתי כמה
שעות עד ההגשה.
איך שומרים: במקרר בכלי מכוסה עד 6 ימים
מקור המתכון:
קלי מגר - "עוגת השבוע" לאשה
חומרים:
8 אגסים עם גבעולים
10 דבלים (תאנים מיובשות)
10 שזיפים מיובשים
10 תותים טריים חצויים
3 כוסות יין אדום או לבן
½ כוס ברנדי
¼ 1 כוס סוכר
2-3 מקלות קינמון
1 כפית תמצית ווניל
3 ס"מ שורש זנגביל מגורר
5 תרמילי הל כתושים
קליפת לימון מגוררת
1 כף אבקת קפה נמס
הכנה:
קולפים את האגסים בלי לפגוע בגבעולים.
מכניסים לסיר קטן עם יתר החומרים מלמד התותים . להוסיף מים אם צריך עד כיסוי
הפרות. מבשלים מכוסה 5 דקות מסירים מכסה וממשיכים לבשל חצי שעה. מניחים להצטנן
בסיר. מסננים את רוטב היין לתוך סיר קטן. חותכים בסיס לכל אגס. מסדרים על צלחת יפה
שזיפים באמצע, מסביבם דבלים, מסביבם אגסים ומסביבם תותים. מבשלים את רוטב היין
ומצמצמים אותו לחצי. יוצקים אותו על הפרות לזיגוג מבריק. את יתר הרוטב אפשר להגיש
בכלי.
מתכון זה הוא שיפור למתכון שמצאתי פעם
בעיתון. הקינוח הזה מאד פשוט להכנה ומניב תוצאות מרשימות. יש להכינו יום מראש, מאד
נוח.
החומרים לת
4 כפות קמח
מצה דק
2
כפיות שטוחות אבקת אפיה
150
גר' אגוזים קצוצים גס
6
ביצים
2
כפות מים + קורט מלח
6
כפות סוכר
2
כפות שמן
כף מיץ לימון
תפוח עץ מגורד
דק
כף ברנדי
הכנה
לערבב קמח מצה
+ א.אפיה + אגוזים.
להקציף 6
חלבונים +2 כפות מים + מלח,להקציף לקצף יציב ולהוסיף 4 כפות סוכר.
בנפרד להקציף
– 6 חלמונים + 2 כפות סוכר + שמן עד שמתקבל קרם אוורירי,
להוסיף מיץ
לימון.
לאחד את שתי הבלילות בתנועות קיפול,לאחר מכן להוסיף את תערובת הקמח והתפוח
והברנדי.
לשמן ת
לאפות בחום
בינוני 45 דקות,עד השחמה
עוגת אגוזים
לפסח – עפ"י מתילדה (שרה )
10 ביצים
1/4 .1 כוס
סוכר
200 גר' אגוזי
מלך טחונים
50 גר' אגוזי
מלך בחתיכות
2 כפות קמח
מצה
2 כפות קוניאק
הכנה
להקציף
חלבונים + 1 כוס סוכר לקצף נוקשה
להוסיף 1/4
כוס סוכר,חלמונים,קוניאק,קמח מצה,אגוזים.
לאפות בחום
בינוני.
חומרים:
200
גר' שוקולד - להמיס בת
הכי קל לשבור
לקוביות,
לפזר בת
200
גר' אגוזים - טחון חצי גס וחצי דק.
קליפת לימון
200
גר' סוכר (קצת יותר מ-3/4 כוס)
2
ביצים שלמות
50
גר' מרגרינה מומסת
אופן ההכנה:
-לבחוש את הכל ולמרוח על
השוקולד הקר.
-לשים את הת
-להוציא מהתנור, לחתוך
לריבועים ולקרר.
-כשקר - להפוך את הת
לשמור במקרר
(אני שמרתי במקפיא)
לא עשיתי את
זה ממזמן, אבל זה קלי קלות ובטעם חלומי..מומלץ !
החומרים:
¾ כוס חלב חם
½ כוס קמח מצה
3 ביצים
כף סוכר
שקית סוכר וניל
אופן ההכנה:
מחממים את החלב ומוסיפים לקמח המצה.
מניחים לתערובת לעמוד כ- 10 דקות.
טורפים את הביצים, מוסיפים לתערובת הקמח
ביחד עם הסוכר וסוכר הוניל.
מחממים שמן במחבת ומטגנים
עליו לביבות גדולות ושטוחות מהתערובת.
מומלץ להכין מיד כמות כפולה
מקור: לא ידוע, נמצא אצלי לפחות 20
שנה...
לבסיס:
3 חלבונים
3חלמונים
1.5 כפות קקאו משובח מנופה
3 כפות סוכר
3-4 כפות קוניאק
50-70 גר' אגוזים כתושים
אופן ההכנה:
להקציף את החלבונים עם הסוכר, להוסיף
בקיפול עדין את החלמונים ואת הסוכר.
לאפות בת
בזמן שהבסיס נאפה מכינים את המוס:
200 גר' שוקולד מריר מאיכות טובה
200 גר' חמאה
4 ביצים (מופרדות)
¼ כוס סוכר
ממיסים את השוקולד בסיר עם מעט חלב
ומוסיפים את החמאה. מערבבים עד להמסה מלאה ומקררים קצת (שיהיה פושר).
מקציפים את החלבונים עם הסוכר.
מוסיפים את החלמונים לשוקולד.
מאחדים בעדינות את עיסת השוקולד עם הקצף.
שופכים הכל מעל הבסיס ומכניסים להקפאה
של 12 שעות לפחות.
עד כאן עוגה למשפחה. כפולניה טובה שרוצה
לעשות רושם על האורחים אני מוסיפה שכבה נוספת: או גנאש שוקולד מריר (אני מקציפה
אותו אחרי שהוא מתקרר), או סתם שמנת מתוקה מוקצפת עם 2 כפות סוכר, עם או בלי כפית
קפה נמס, או שניהם (שיא השחיתות...)
אפשר להוסיף מעל הכל זיגוג או קישוט
כלשהוא או אפילו תותים טריים בעת ההגשה.
צריך להקפיא מעט את העוגה לפני הוספת כל
שכבה נוספת כדי שהצבעים לא יתערבבו.
להוציא את העוגה כ-20 דקות (בקיץ פחות)
לפני ההגשה מהמקפיא. אוכלים אותה במצב חצי קפוא (אני אוהבת אותה גם במצב מופשר
ונזיל).
רכיבים:
125 גרם עוגיות כשרות לפסח (עדיף בטעם
שוקולד).
60 גרם חמאה מומסת.
למילוי:
שלושה רבעים כוס גבינת ריקוטה.
250 גרם גבינה שמנה.
3/4 כוס סוכר.
3 ביצים מופרדות.
6 כפיות אבקת קפה נמס.
1 כף מים.
125 גרם שוקולד מריר מומס.
1כוס שמנת מוקצפת מעט.
אופן הכנה:
מרפדים ת
מפוררים את העוגיות, ומוסיפים להן חמאה.
מהדקים היטב לתחתית ומקררים עד שמתקשה.
מעבדים את הגבינות במעבד חשמלי עד לקבלת
מרקם אחיד. מוסיפים סוכר וחלמונים ומערבלים. ממיסים קפה במים ומוסיפים אותו ואת
השוקולד המומס. מערבלים היטב.
מקציפים בקערה קטנה את החלבונים, מקפלים
בעדינות את החלבונים ואת הקצפת לתוך תערובת הגבינה.
מעבירים לת
מקשטים בקצפת ובתלתלי שוקולד.
החומרים:
½ כוס שמן
2 ביצים
3 בפות וניל
2 בפיות קינמון
6 תפוחים , חתוכים לקוביות עם הקליפה
1 כוס סוכר
¼ כפית מלח
2 כוסות קמח מצה
1 כוס צימוקים
1 כוס אגוזים קצוצים
אופן ההכנה:
לערבב הביצים עם השמן והוניל. להוסיף את
כל החומרים האחרים חוץ מהתפוחים. כאשר הכל מעורבב היטב להוסיף התפוחים.
לאפות בת
חומרים:
¾ כוס קמח מצה טחון דק (ממש כמעט כמו
קמח רגיל -ניתן למצוא בכל סופר)
1 כוס סוכר
2 שקיות סוכר וניל
חצי כפית אבקת אפיה
2 ביצים
1½ חב' שוקולד מריר (מי שלא אוהב יותר
מידי שוקולד, אפשר רק חב' אחת)
¾ חב' חמאה או מחמאה
אגוזים
שוקולד צ'יפס
¼ כוס ברנדי או כל ליקר אהוב אחר
אופן ההכנה:
מערבבים את הקמח, סוכר, סוכר וניל, אב'
אפיה, ממיסים את השוקולד עם החמאה ומערבבים עם תערובת הקמח, מוסיפים את
הביצים, אגוזים ושוקולד צ'יפס לפי הטעם ואת הברנדי.
שופכים לת
מקור המתכון: חברה שנתנה לי רשות
לפרסם.
החומרים הדרושים:
½ 1 כוסות שקדים,
¼ 1 כוסות אגוזי מלך,
¾ כוס סוכר,
2 כפות דבש,
2 כפיות קינמון,
¼ כפית ציפורן,
1 חבילה חמאה (או מרגרינה בטעם חמאה)
ממוסת,
מצות
להכנת הסירופ סוכר:
¾ 1 כוסות סוכר,
2 כוסות מים,
½ כוס דבש,
1 מקל קינמון,
מיץ מלימון אחד,
1 כפית תמצית מי ורדים,
קליפת תפוז,
אופן ההכנה:
מרטיבים קלות את המצות ומספיגים במגבת.
משאירים דקות אחדות במגבת לחה עד לריכוך. משמנים ת
מניחים שכבה נוספת של מצות ומברישים
אותן בחמאה המומסת, מפזרים כוס נוספת של אגוזים, שוב מניחים שכבה של מצות ומברישים
בחמאה. בעזרת סכין חדה חורצים 3-4 חריצים לאורך המצות ו-6 חריצים לרוחבם או חותכים
אלכסונית לקבלת מעוינים קטנים.
אופים בתנור שחומם מראש לחום בינוני °180 כ- 35-40 דקות עד להזהבה אחידה של הבקלאווה.
מצננים.
שמים בסיר נפרד את כל החומרים לסירופ
ומבשלים עד לקבלת סירופ צמיגי, כ-20 דקות.
מוציאים את מקל הקינמון ורצועות קליפת
התפוז. יוצקים את הסירופ על הבקלאווה ומצננים.
החומרים הדרושים:
ריבועי טופי קוקוס אדומים,
¾ כוס סירופ תירס,
1 כוס סוכר,
¾ כוס קוקוס,
1 כוס מים,
2 כפיות צבע מאכל אדום,
אופן ההכנה:
של הסוכריות האלה זהה בבסיסיו לזה של
סירופ למיניהם.
מביאים לרתיחה את הסוכר, סירופ התירס
והמים ממשיכים לבשלם על האש עד לטמפרטורה של °1200.
אם אין בנמצא תרמומטר לבישול, יש לשים
לב לשלב בו בועות הסירופ הרותח מלבינות ומצטופפות. בשלב זה מכניסים, בעזרת כפית,
מעט מהסירופ לתוך מים קרים. אם ניתן ליצור מהסירופ שבמים מעין כדור רך, סימן
שהסירופ מוכן. אז מסירים מהאש ומערבבים פנימה את הקוקוס ואת צבע המאכל ומניחים את
העיסה בתוך ת
החומרים הדרושים:
6 חלבונים,
6 חלמונים, ½ 1 כוסות סוכר,
750 גרם גבינה לבנה (5%, או 9% שומן),
1 כוס שמנת חמוצה,
1 כפית תמצית וניל,
3 כפות קורנפלור,
לעיטור:
שמנת מתוקה (לא חובה).
אופן ההכנה:
משמנים ת
מקציפים את ששת החלבונים, ולאחר שהקצף
מתקשה ומבריק מוסיפים בהדרגה את הסוכר. אל הקצף מקפלים בעדינות רבה את הגבינה, אחר
כך את השמנת החמוצה ולבסוף את החלמונים, הווניל והקורנפלור. כשהתערובת בחושה היטב
מוזגים את הת
החומרים הדרושים:
5 חלבונים,
1 כוס סוכר,
100 גרם קוקוס,
4 כפות קקאו,
3 כפות מים,
3 כפות סוכר,
50 גרם שוקולד מריר,
150 גרם חמאה,
1 כוס שמנת מתוקה,
2 כפות אבקת סוכר,
לעיטור:
שוקולד קצוץ (לא חובה),
אופן ההכנה:
משמנים ת
מקציפים במערבל חשמלי את חמשת החלבונים,
ומוסיפים אליהם בהדרגה את הסוכר. כשהקצף קשה ומבריק, מוסיפים אליו בתנועות קיפול
את הקוקוס.
בסיר כפול ממיסים, תוך בחישה מהירה, את
הקקאו, המים, הסוכר, השוקולד והחמאה. את תערובת השוקולד מוסיפים לתערובת החלבונים,
מוזגים לת
מקציפים את השמנת המתוקה עם שתי כפות
אבקת סוכר, מורחים ומחליקים על פני העוגה האפויה. אפשר לעטר בשוקולד קצוץ. מקררים
כשעתיים ומגישים.
החומרים הדרושים:
4-5 תפוחי עץ חמצמצים (גרנד סמית)
קלופים ומגוררים גס,
½ כוס סוכר,
½ כפית מיץ לימון,
½ כוס אגוזים קצוצים (או 1 כוס
צימוקים),
מצות
לציפוי:
אבקת סוכר או סירופ שוקולד.
אופן ההכנה:
מששרים את המצות במים כ- 2-3 דקות,
מוציאים. מניחים על מגבת לחה, ומשהים כ-10 דקות (יש להקפיד לא שלבור את המצות).
סוחטים את תפוחי העץ ומניחים בקערה. מוסיפים את הסוכר, הקינמון, מיץ הלימון,
האגוזים והצימוקים, ומערבבים לעיסה אחידה. מניחים מצה אחת על משטח עבודה, מניחים
כ- 3 כפות מהמלית לאורך הצלע הקרובה אליכם, מגלגלים את המצה לכרוכית ומהדקים היטב.
בדרך זו מכינים את שאר הכרוכיות. משמנים ת
העוגה הזו היא לכל השנה, אלא שלא
משתמשים בה בקמח אלא בשקדים, אז היא מתאימה לפסח.
החמרים
6 ביצים מופרדות
200 גרם סוכר
150 גרם מרגרינה
150 גרם שוקולד מריר
150 גרם שקדים טחונים. (אני משתמשת
בשקדים טחונים גס, אבל מי שרוצה עוגה יותר "חלקה" ישתמש בשקדים טחונים
עדין.)
3 כפות קמח מצה (פירורי לחם- לסתם יום
חול)
קוניאק להרטבת קמח המצות (עד שיהיה לח
מאד)
לצפוי:
1) ריבת משמש
2) גלזורה שוקולד:
100 גרם שוקולד מריר
1-2 כפות סוכר
1 כפית חמאה (או מרגרינה)
1-2 כפות מים.
ההכנה:
טורפים חלמונים וסוכר עד שיהפכו בהירים
וטפוחים, ממיסים ביחד במיקרוגל שוקולד ומרגרינה
מצננים מעט ומוסיפים לחלמונים, מוסיפים
פירורים מורטבים בקוניאק. את הקצף ומעליו את השקדים מכניסים ביד קלה. אופים בת
מוציאים את העוגה מהת
יאמי
יאמי
לתחתית:
5 ביצים מופרדות
5 כפות סוכר
1 כף מיץ לימון
1 שקית סוכר וניל
4 כפות קוקוס טחון
1 כף קמח תפ"א
למלית:
1 כוס חלב
8 כפות סוכר
1 שקית ג'לטין
2-3 ביצים(תלוי בגודל)
1 מיכל שמנת מתוקה
250 גר' שמנת מתוקה
2 כפות שמנת חמוצה
½ כפית תמצית וניל
1 כף קליפת לימון מגוררת
4 כפות קוקוס טחון
2 כפות תרכיז לימון פריגת.
הכנה
מחממים תנור ל 170 מעלות .משמנים
ומקמחים ת
התחתית
מקציפים חלבונים עם 3 כפות סוכר,לקראת
סוף ההקצפה מוסיפים
מיץ לימון.מקציפים חלמונים עם 2 כפות
סוכר וסוכר וניל עד שהם תפוחים ובהירים.
מאחדים את 2 התערובות ,מוסיפים קוקוס
וקמח תפ"א.יוצקים לת
מניחים לעוגה להצטנן בתנור.
המלית
שמים בחלקו העליון של סיר כפול את
החלב,4 כפות סוכר וג'לטין ומערבבים.
ממלאים מים בחלקו התחתון של הסיר
ומחממים תוך ערבוב עד שהג'לטין נמס.מכבים את האש ומשאירים את חלקו העליון של הסיר
על האדים כדי שהג'לטין לא יתקרש.
מקציפים חלבונים עם הסוכר הנותר.מקציפים
שמנת מתוקה. מערבבים בנפרד את החלמונים עם הגבינה השמנת החמוצה והווניל, מוסיפים
קליפת לימון ותרכיז לימון.מאחדים את קצף הביצים והקצפת עם בלילת הגבינה ומוסיפים
את הג'לטין המומס.מערבבים עד שנוצרת בלילה אחידה.
יוצקים על התחתית שהצטננה ומאחסנים
במקרר ל 3-4 שעות .מגישים קר.
חומרים:
2 חב' גבינה 5%
גביע שמנת
½ חב' אינסטנט פודינג
3 כפות קמח תפ"א או קורנפלור
5 חלמונים.
לערבב את הכל ידנית
5 חלבונים
½ כוס סוכר
להקציף
לערבב את 2 התערובות.
לצקת לת
לשים בתנור שחומם מראש ל 200 מעלות ל 10
דק'
להנמיך ל 150 מעלות ולאפות כ שעה
ועשרים.
להניח להתקרר בתנור.
מצרכים:
4 כפות קקאו
כוס סוכר + 3 כפות
½ כוס חלב
½ כוס יין אדום מתוק או ¼ ומעט ברנדי
777 (כי זה מה שהיה)
1 מחמאה 200 גר' או חמאה 150 גר' או
מרגרינה 200 גר'
3 ביצים מופרדות
מצות
ההכנה:
לערבב בסיר את הקקאו + כוס סוכר + ¼ כוס
חלב + ¼ כוס יין או ברנדי. להביא לרתיחה. להוסיף את המחמאה/מרגרינה לערבב היטב עד
שנמס לגמרי ולקרר 15 דק'.
בינתיים להקציף 3 חלבונים עם 3 כפות
סוכר. אחרי 15 דק' להוסיף את החלמונים לתערובת ולערבב היטב. לקפל פנימה את הקצפת
ביצים.
להכין ת
מצרכים:
6 מצות,
2 ביצים
¾ חבילת מרגרינה בטעם חמאה
2 כפות קפה
2 כפות קקאו
¾ כוס סוכר
½ כוס יין אדום מתוק
מעט קינמון
צימוקים
אגוזים
ההכנה:
שוברים את המצות לחתיכות קטנות ככל
האפשר לתוך
קערה. מוסיפים את כל שאר החומרים חוץ מהאגוזים. מערבבים
לתערובת סמיכה, אם היא יבשה אפשר להוסיף עוד קצת יין.
שמים בת
מכסים
2 דקות עבודה, ויאמי
בעיקרון, כל פרי יבש טוב לצירוף במתכון
הזה, אם אני מוצאת, אני משתמשת בפירות הבאים:
מצרכים:
תפוחי עץ (בשנה שעברה היה לי קשה למצוא)
אגסים
משמשים
צימוקים
אפרסקים
שזיפים
דובד
הכמויות לפי בחירה וטעם אישיים.
ההכנה:
שלושה ימים לפני הסדר (מינימום יומיים)
אוספים את כל הפירות בקערה גדולה, מוסיפים להם מים רותחים לכיסוי ועוד... מכסים
ועוזבים הכל במקרר. השהות ביחד של כל הפירות במשך יומיים עד שלושה יוצרת ערוב נפלא
של טעמים. אין צורך להוסיף סוכר - המתיקות הטבעית של הפירות משתחררת ויוצרת
"מיץ" מתוק ונהדר. אצלנו לא מוותרים על סיום הסדר עם הלפתן של סבתא רות
הערה-אפשר להחליף את החלבה בחמאת בוטנים
אני מקווה שלפחות אחת מן השתיים כשרות לפסח. אם לא-המתכון יפה לכל עונות השנה
חומרים - ל 6 אנשים
150 גרם חלבה
שישה חלמונים
שליש כוס סוכר
כוס וחצי חלב
200 גרם שמנת מתוקה
ההכנה
להקציף חלמונים + סוכר עד שתערובת תפוחה
ובהירה
להביא לסף רתיחה בסיר חלב + שמנת
לכבות ולהסיר מהאש
לשפוך את תכולת הסיר בהדרגה לתוך תערובת
החלמונים תוך כדי טריפה מתמדת ולהחזיר הכל לסיר
לטחון חלבה במעבד מזון ולשפוך לסיר
לחמם את הסיר על אש קטנה על להבה קטנה
תוך כדי ביצוע תנועות שמונה בכף עץ-ללא הפסק אסור לתערובת לרתוח בכלל פן תהפך
לחביתה
להמשיך לבחוש בתנועות שמונה עד שהנוזל
מסמיך ומצפה את הכף בשכבה אחידה
לקרר על הכיריים עד שמתקרר לגמרי
ולהעביר למכונת גלידה
למי שאין מכונה להעביר לכלי אחסון
ולמקפיא
להוציא בערך כל חצי שעה ולבחוש היטב עם
כף
וכך עד שהגלידה קופאת לגמרי-בערך חמש
שעות
לא להתחיל את התהליך בערב-כי אז לא
ישנים כל הלילה
להגיש עם שוקולד מריר משובח מומס
בבן-מרי -לצקת על הכדורים
!בתאבון
החומרים:
2 תפוחים
2 אגסים
כוס אגוזי מלך
כוס שקדים
כוס פיסטוקים
כוס תמרים
כוס צימוקים
2 כפיות גינגר
2 כפיות קינמוך
2 כוסות יין מתוק
אופן ההכנה:
לשים את כל החומרים בפוד פרוסיסור
לערבב היטב עם היין
לקרר לפני ההגשה
החומרים:
כוס תמרים
חצי כוס צימוקים
תפוח אחד
חצי כוס אגוזי מלך
כפית גינגר
חצי כוס יין מתוק
אופן ההכנה:
לשים הכול בפוד פרוסיסור
להוסיף יין אם צריך לקרר ולהגיש
החומרים:
1 ליברה תפוחי עץ (חצי ק"ג)
כוס ורבע אגוזי מלך
שלושת רבעי כפית קינמון טחון
חצי כוס יין
אופן ההכנה:
לקלוף את התפוחים ולהוציא את הליבה.
לקצוץ במעבד מזון.
להוסיף אגוזים, יין וקינמון.
לחרוסת צריך להיות מירקם גס.
לטעום ולהוסיף קינמון ויין ע"פ
הצורך.
150 גר' אגוזי מלך.
לטחון במעבד עם מעט סוכר (תודה לחנן,
בעל הטיפ)
להוציא לקערה.
לטחון במעבד :
3 תפוחי עץ מתוקים קלופים.
3 תפוחי עץ חמוצים קלופים.
6 בננות בשלות ממש.
לערבב עם האגוזים הטחונים.
להוסיף יין מתוק, סוכר, קינמון ומעט
ציפורן.
לערבב עד שמתקבלת עיסה די מוצקה,
לא מזמינה בצורתה - אך מפתה מאוד בטעמה.
במשפחתנו נהוג לריב על החרוסת שנשארת
אחרי השימוש הטקסי במהלך הסדר
ואז - אותה הפתעה חוזרת כל שנה, כשבעלת
הבית מכריזה:
ב"מקרה" הכינותי עוד קצת-
ומוציאה קערה נוספת לזלילה....
למנה ראשונה: געפילטע פיש או דג בירקות
(שקיבלתי פה ממילי) וליד חריין,מיונז וסלט פלפלים קלויים.
אחר כך יוגש מרק בשר (אני מבשלת את המרק
כמה שעות על להבה נמוכה, הוא מקבל צבע מדהים והטעם שגעון) וכתוספת למרק אני אגיש
שני סוגים של קניידלך האחד רגיל והשני ממולא בכבד.
למנה עיקרית אני מכינה עוף ממולא במצות
ופטריות עוד לא חשבתי על תוספת.
לא כ"כ מקובל אצלינו לאכול קינוח
בליל-הסדר בגלל שאחרי אכילת האפיקומן לא נהוג לאכול יותר, אבל אני בכל זאת אכין
כמה עוגות ומי שירצה תה עם עוגה (אם ישאר מקום אחרי החרוסת וכו) יקבל את העוגות
הבאות: עוגת דבש
עוגת קרמבו
עוגת שיש
קובי
מנה ראשונה רצועות 3 מ"מ של
אנטריקוט מוקפצות על מחבת ללא שמן עם פלפל ומלח
כל זה מגישים על מצע של פירה וארוגולה
כמנה ראשונה.
אפשר להוסיף לפירה או בצל מטוגן. או בשר
של חציל קלוי על האש.חבל"ז.
מנה עיקרית שוק טלה צלוייה ברוזמרין שום
ושמן זית
תוספת ליד רק ירקות מאודים מעל מים
מומלחים. לא לבשל אותם , להניח על רשת בסיר מעל המים.
אפשר ברוקולי ,גזר .כרובית ,בצלצלים.
בצל ירוק.
והרבה יין טוב . לא חשוב לבן. אדום. או
רוזה. העיקר יין טוב והרבה.
לכולם חג אביב שמח.
טל-גל
מרקים:
מרק עוף עם קניידעלך
מרק בטטות וכרישה (לצמחונים, אבל גם
האחרים לוקחים לטעום...)
מנה ראשונה:
גפילטע פיש עם חזרת
ממרח כמו כבד קצוץ לצמחונים (ולשאר...)
שעשוי מעדשים ואגוזים.
מנה עיקרית:
שוק טלה עם רוזמרין
עוף (או עם מלית מצות, סלרי, אגוזים,
בצל, יין לבן ורוזמרין בתנור, או מבושל עם פטריות יין ושזיפים. עוד לא סגרתי)
פשטידת מצות ותרד
תוספות:
תפו"א עם רוזמרין ושמן זית בתנור
קישואים כלשהם
סלטים:
כרוב אדום וירוק ברוטב מעולה
שלוש חסות ורוקט
עוד אחד- כנראה כרובית
קינוח:
סלט פירות קפוא
רסק תפוחי עץ (המסורת... זה אמא שלי
מתעקשת להביא)
עוגות:מצות עם שוקולד קפואה
עוגת אגוזים לפסח
נטע
קודם כל, יש כמה דברים, שכבר ציינתי
בהודעה קודמת שלי בנושא, שהם built-in, כמו גפילטעפיש עם חזרת, מרק עוף עם קניידעלך,
חרוסת, ביצים במי מלח. אבל הנה הארוחה, פחות או יותר (חלק מהמנות עוד לא עדכנו
אותי סופית (מי שמביא אותן)
סלטים –
אנטי פסטי - חצילים, קישואים ופלפלים
צבעוניים צלויים במשרה של חומץ בלזמי, שמן זית, מלח ופלפל לבן
סלט בטטה
סלט סלק, חסה ואגוזי פקאן
סלט שומר
סלט ירוק, עם עג
מנות עיקריות –
קדירת עוף (יכול להיות שעם בטטה,
רוזמרין, עג
קדירת בשר וירקות (או צלי בקר, או צלי
בקר בטחינה)
תוספות –
אורז עם שקדים, צימוקים ובצל מטוגן (גם
חלק מה-built-in...)
תוספת של תפוחי אדמה
מנות אחרונות –
סלט הפירות המדהים של אלון/מירב - פירות
העונה, אשכוליות אדומות +מיץ, קליפת לימון מגורדת בזסטר, הרבה מאוד נענע קצוצה,
תאנים ותמרים מיובשות. בפריזר לכמה שעות.
עוגת שוקולד לפסח
עוגת פבלובה פירות יער
לפני הכל:
מתכון אוסטרי לחרוסת, שעושים ממנו לפחות
קילו.....
מנה ראשונה:
1)דג ממולא עם חריין
2)דג קרפיון בתנור עם תבלין עיראקי
(קארי אמבה באבקה)
מרק:
מרק עוף + בקר (יחד) עם כופתאות מצה
מנה עיקרית:
1) צלי עגל חלב עם פטריות
2) שוק כבש בחרדל ודבש
תוספות:
1) כרוב אדום ביין
2) קוביות תפוחי אדמה בתנור עם שמן זית
ורוזמרין
3) קישואים במיץ עג
4) גזר מזוגג (צימעס)
סלטים:
1)סלט חסות שונות, ארוגולה ובייבי גרינס
ברוטב וינגרט תוצרת בית
2) סלט וולדורף
3) כרובית במיונז.
מנה אחרונה:
1)עוגת שוקולד כעין עוגת סאכר, אלא
שבמקום קמח יש בה שקדים טחונים.
2)סלט פירות
כמובן שהכוונה היא לא להאביס את כולם
בכל המטעמים, אלא שיהיה מבחר, וכל אחד יקח ממה שמתחשק לו. העיקר היא שיהיה שמח!
2 סוגי סלט
גפילטע פיש
פשטידה
סוגי מרק (כנראה מרק עוף ומרק עג
2 מנות עיקריות + 2 סוגי תוספת
לקינוח:
סלט פירות חם
עם הקפה שאחרי
עוגת מוס שוקולד
מגוון עוגיות מתוקות+מלוחות
התפריט שיובא כאן כולל גם את מה שיוגש
למחרת החג בצהרים, (לא יהיו כל אותם האורחים, אלא פחות) כך שלא להבהל מהכמויות....
מנה ראשונה:
גפילטע פיש (יהיו עוד 2 סוגי דגים:
סלמון אפוי,ודגים מבושלים חריפים- למי שלא נוגע ב"דג האשכנזי"
למי שב כ ל ל לא נוגע בדגים (ויש לי
כאלה) - כדור כבד קצוץ על מצע חסה.
מנת ביניים:
מרק עוף מרוכז עם קניידלך ו/או איטריות
ביצים (האיטריות יוגשו בנפרד על השולחן )
מנות עיקריות:
נתחי עוף על בסיס מתוק - אננס, שזיפים
מיובשים ותפוזים
פרוסות רוסטביף מבושל ביין (או צלי
בורגיניון - לא הוחלט סופית)
כדורי בשר טחון - מבושלים עם שזיפים
ומישמישים
תוספות :
תפ"א קטנים - עגולים- אפויים הרבה
זמן בתנור (מקבלים מרקם של חמין)
אורז עם צימוקים ושקדים וקנמון
כופתאות תפ"א ממולאות עם שזיפים
מיובשים
קינוח :
עוגת אגוזים ושקדים
פטיפורים בקרם קפה
מוס תות שדה
"נשיקות" קצף מצופות שוקולד
הסלטים שילוו - סלט חסה במנות אישיות
סלט ביצים עם בצל מטוגן
לחמניות פסח (למי שלא נוגע במצות - וגם
זה קיים אצלי....)
אני כבר שבעה ומפסיקה לאכול מעכשיו.............נראה
לכם ?
גפילטע פיש מסלמון
כבד קצוץ
סלט חצילים
לחמניות לפסח
מרק עם קניידלעך
סלט חסה עם אגוזי מלך
לשון ברוטב ריבת שזיפים וצימוקים
צלי בשר-ביף בורגיניון
פירה עם בצל מטוגן
פלאומן צימעס -תבשיל גזר עם שזיפים
מרק קר מפירות יבשים
עוגת שוקולד
23 אורחים.
הקהל פולני ומזרחי, צמחוני ואוכלי כל.
דיאטניקים וסתם אוכלים…
פתיח לפי מסורת הבית:
פשטידת תפוחי אדמה מטוגנת שכל אחד מתכבד
בה כדי לחזק את רוחו עד הארוחה….
מנה ראשונה:
גפילטע פיש.
פרוסות סלמון ברוטב חרדל.
כבד קצוץ.
פאטה אגוזים – יעני "כבד קצוץ" משובח.
מנת ביניים:
מרק עוף צח ומרק צמחוני צח עם
קניידלך ואיטריות פסח.
מנה עיקרית:
פרוסות צלי בקר ברוטב.
עוף ממולא בפיסטוק ופירות יבשים.
עוף ממולא בחזה עוף ועשבי תיבול.
פשטידת פטריות.
פשטידת "בשר" צמחונית.
תפוחי אדמה בדבש וסויה של זיו.
פרוסות שומר אפויות.
פרוסות לפת.
סלט ירק.
סלט חסה באגוזים.
קינוח:
רסק תפוחי עץ ברוטב פירות יער.
ג'לי עם תותים.>>>>
לסיום:
קפה. תה.
איתם אני מגישה מבחר מתוקים קטנים:
בראוניז של פסח.
פטיפור שוקולד.
פרוסות מעדן פרג.
פריטוליקס ועוד….
מקווה שאני עונה על כל הטעמים ואיש לא יישאר רעב….